A beszoktatás a Százszorszép Óvodában

Beszoktatásnak az óvodai élet első szakaszát nevezzük, amikor a kisgyermek először találkozik óvodásként azzal az új környezettel, azokkal a felnőttekkel és gyerekekkel, ahol és akikkel ezt követően három évig mindennapjait tölti majd.
Az első találkozás az óvodával, annak emberi, érzelmi és tárgyi környezetével, szinte minden gyermek esetében meghatározza és befolyásolja az óvodához fűződő későbbi kapcsolatát. A gyermek óvodai beilleszkedése, későbbi szokásainak kialakítása nagyfokú nevelői tapintatot igényel. Bármely életkorban történik is a beszoktatás, a tapintat, a törődés, a szeretetteljes odafordulás nemcsak a csoportban dolgozó magyar óvodapedagógusokkal és angol nevelőkkel, hanem az óvoda minden dolgozójával szemben követelmény.

A beszoktatás folyamata:

Az érdeklődő szülőknek az óvodai jelentkezést megelőző áprilisban ovibemutatót tart az óvoda, ahol az óvoda pedagógiai programját, a gyermekek mindennapjait ismerteti az óvodavezető. Majd nyílt napon vehetnek részt gyermekükkel, a leendő csoportszobában játszhatnak, ismerkedhetnek az óvó nénikkel. A felvételt követően minden családnak személyes levélben, majd szülői értekezleten személyesen bemutatjuk a beszoktatás folyamatát, tanácsokat adunk, hogyan készíthetik fel legjobban gyermeküket az óvodás létre. A felvételt követően már az aktuális családi napra meghívjuk a családokat, a pozitív élménnyel kötődést kialakítva a gyerekekben. A felvételi eljárás végére így már több információ, személyes tapasztalat áll szülők, gyermekek rendelkezésére. Reményeink szerint a pozitív várakozás már kialakult.

A beszoktatás módja épületenként különböző (anyás illetve fokozatos).

Fokozatos beszoktatás - Reménység

A nevelési év első napján az egyéni személyiségvonásokat, reakciókat figyelembe véve javasoljuk csak rövid idő eltöltését az óvodában igazi óvodás módjára szülők nélkül, majd napról napra növeljük az óvodában töltött idő hosszát. Ha nagyon nehéz az elválás, rövid kis időre valamelyik szülő maradhat a csoportszobában, megnyugtatja gyermekét.

Anyás beszoktatás – Színes Gyerekkert

A nevelési év első két hetében a gyermekét beszoktató szülő benn töltheti napjait az óvodában, részt vehet az óvoda tevékenységeiben, segíti a kisóvodást megszoknia új környezetét. Ha nagyon nehéz az elválás, kivételes esetben a beszoktatási idő meghosszabbítható, vagy felválthatja a fokozatos beszoktatás.

A beszoktatási folyamat mindkét épületünkben teljesen személyre szabott, egyéni ütemben történik, folyamatos szülő – pedagógus kommunikációval kísért, együttműködésen alapszik.

Kétnyelvűség a beszoktatási időszakban

Az érzelmi kötődés az első napokban/hetekben elsősorban a magyar pedagógusokkal alakul ki. A gyermek ösztönösen ahhoz fordul, akit megért, s akivel meg tudja értetni magát. Az angol nevelő csak lassan, tapintatosan, nagyfokú odafigyeléssel közeledik a gyermek felé, építgeti a kapcsolatokat. Ezekben a kezdeti nehéz időkben sok türelemre, megértésre, tapintatra van szükség, hogy aztán lépésről lépésre kiépíthessük a kommunikációs hidat minden kisgyerekkel.

Kezdetben ezért mindig, mindenhol mindketten egyszerre ott van a két felnőtt (csoportszobában, öltözőben, fürdőszobában, udvaron stb.) Együtt fogadják az érkező gyerekeket, s kezdik meg a nap – mint az egész óvodai élet – legfontosabb és legalapvetőbb tevékenységét, a játékot, mely közben a gyermek derűs, felszabadult, mely kiapadhatatlan örömforrás a számára. A közös játék során alakul ki, majd mélyül el a gyerekek és az angol nevelő között az érzelmi kapcsolat, mely a további együttműködés alapja.

A szülők feladatai a beszoktatási folyamatban:

  • saját maguk (!) és gyermekük felkészítése
  • stressztől mentes időszak biztosítása
  • pozitív várakozás
  • bizalom
  • türelem
  • bátorítás
  • együttműködés a pedagógusokkal

A beszoktatás részleteiről a júniusi szülői értekezleten részletesen beszélünk.

Nagy szeretettel várjuk gyermekét!
A Százszorszép Óvoda dolgozói

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Adó 1%

Kérjük, ha tehetik, személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogassák alapítványainkat.

Százszorszép Alapítvány

Adószám: 18056927-1-41

Színes Gyermekvilág Alapítvány

Adószám: 18211944-1-41